Programma van dag tot dag

Uitdaging in de sneeuw 2020

6 – 15 maart 2020

Dag 1

We verzamelen vroeg in de ochtend op een nader te bepalen plaats in de buurt van Eindhoven – Nijmegen – Den Bosch. Het vertrek zal rond 7 uur in de ochtend zijn. We rijden in één dag naar de eindbestemming. Het is ongeveer 1000 km rijden. We hebben voorlopig een optie op de aangepaste huisjes in het dorpje Vassieux en Vercors. Mogelijk vinden we nog een andere accommodatie waar we jullie dan over informeren.

Dag 2

We slapen uit tot iedereen weer is bijgekomen van de lange reis. Daarna staat de rest van de dag in het teken van sneeuwpret. Sleeën bijvoorbeeld. We nemen een grote verzameling sleetjes mee naar Frankrijk. En we gaan ze allemaal proberen! Op een klein uurtje rijden van onze huisjes vinden we de boardercross baan en een piste speciaal voor het sleeën. Met een lopende band om weer omhoog te komen. Airboarden is een snelle bestuurbare slee en de ervaring leert dat eigenlijk iedereen kan airboarden, ongeacht de beperking.
We leren elkaar vandaag een beetje kennen en wennen aan de kou en de sneeuw.

Dag 3

Deze dag maken we kennis met de sledehonden en de 'menners' van de honden, de zogenaamde mushers. We leren hoe we de honden moeten inspannen en sturen en we zoeken een comfortabele houding in de slee. Al naar gelang je mogelijkheden kun je staand of zittend met de slee mee. We kunnen niet met de hele groep tegelijk een rit maken. De begeleiders die inmiddels geoefend zijn in het mennen van de sledehonden, nemen allemaal een deelnemer mee. Sommige begeleiders moeten het sleeën nog oefenen voordat er een deelnemer in kan stappen.
Vandaag maken we kortere ritjes door het bos, waarbij we steeds op dezelfde plaats in- en uitstappen. Alles bij elkaar zijn we een hele dag buiten.

Dag 4

De tweede dag met de honden en hun baasjes Alex en Willy. Deze keer maken we een langere tocht met de honden. We splitsen de groep in twee en maken met elke groep een tocht van een halve dag. Voor de deelnemers die een halve dag fysiek te zwaar vinden, is het ook mogelijk om een kortere tocht te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat een dagdeel met de sledehonden fysiek dermate zwaar is, dat we geen activiteit hebben gepland voor de andere helft van de groep. Voor wie nog echt niet toe is aan rust, maken we in goed overleg een alternatief programma of die kan eventueel de hele dag mee met de sledehonden.
Het sledehonden sluiten we af met een winter BBQ en warme gluhwein in de sneeuw.

Dag 5

De vijfde dag is eigenlijk een rustdag. En toch is er nog van alles te beleven vandaag. Om te beginnen gaan de begeleiders een ochtend op de piste trainen voor het begeleiden van een zitski. Met de begeleiders die achterblijven is er de mogelijkheid om met scherp te schieten op een biathlon-baan (zonder het langlaufen uiteraard). Jean Paul is professioneel parasporter en leert ons zijn schietsport kennen.

In de middag komen de begeleiders weer terug met de ski’s. Voor sommigen is dit de eerste kennismaking met een zitski. Je kunt alvast het goede gevoel krijgen door wat ‘droog’ te oefenen met de ski. Hoe zit hij lekker? Hoe moet je sturen? En we nemen de procedure van het in en uit de lift stappen met elkaar door.  Alles ter voorbereiding op de dagen die komen gaan…

Dag 6

Vandaag skiën we tot halverwege de middag. Daarna laten we onze spieren tot rust komen in het warme zwembad van Villard de Lans.
De meeste dagen verzorgen we samen het eten en koken we ons diner in de huisjes in Vassieux. Vandaag gaan we lekker uit eten. Liefst met lokale lekkernij en een veilige burger voor wie niet van de Franse keuken houdt.

Dag 7

De tweede dag op de piste. En na vandaag is er nog een dag om je techniek te verfijnen en misschien zelfs te leren zelfstandig te skiën. Er gaan skiërs mee van elk niveau. Dus ook voor de gevorderde en de beginnende skiër is er meer dan genoeg uitdaging te vinden.

De skigebieden in de Vercors zijn kleinschalig. We gaan waarschijnlijk alle ski-dagen naar een ander gebied. Al die kleine skigebiedjes hebben onderaan de berg een restaurantje voor warme chocolademelk en dat zal ook onze ‘thuisbasis’ worden. We verzamelen steeds daar om ski’s te wisselen, begeleiders te wisselen, even een pauze in te lassen en op te warmen.

Dag 8

De laatste dag op de piste. We hebben het grootste gebied met de meest uitdagende pistes bewaard voor het laatst: Autrans. We sluiten het skiën af met… een avond après ski.

Dag 9

Na het ontbijt pakken we de koffers, laden we de bussen in en beginnen we de terugreis naar Nederland. De heenweg hebben we in één dag gedaan. Voor de terugweg hebben we een overnachting onderweg gepland en gaan we nog een keer goed uit eten met elkaar.

Dag 10

De volgende dag hebben we nog een nog een kleine 5 uurtjes in de auto te gaan. Rond 14:00 uur komen we aan op de plek waar we ook zijn vertrokken (Nijmegen – Eindhoven – Den Bosch). Iedereen gaat vanaf daar weer op eigen gelegenheid naar huis.