Treinen door Zwitserland

vrijdag 9 tot zondag 18 juni 2023

In deze 9 daagse reis verplaatsen we ons voornamelijk per trein. Maar ook over water in een raft, lopend in het oude centrum van Chur, zwevend in een gondel, slingerend in een tokkelbaan en uiterst voorzichtig over de skywalk van de foto hiernaast. Bovenal staat deze reis in het teken van de machtige bergen van Zwitserland.

De eerste bestemming is Chur: klein in formaat met een lange historie en groots in gezelligheid. Juist nu, want we vallen midden in het straattheater festival Buskers. De oorsprong van de Rijn is hier niet ver vandaan. De Rheinschlucht kent woeste stroomversnellingen van de hoogste categorie. Je kunt het iets gematigder deel van de rivier varen met een raft. We overnachten de eerste twee dagen in Chur op de rand van het oude centrum in een tot hostel omgebouwde oude gevangenis.

Vanuit Chur nemen we de Bernina express tot voorbij de grens met Italië. Deze schitterende treinroute klimt en stijgt over viaducten en door tunnels. We stappen uit bij de gondel die ons naar berghut Diavolezza brengt. Daar overnachten we op 3000 mtr tegen een imposant panorama van nog veel hogere bergen en lager gelegen gletsjers. Vanuit de jacuzzi op het terras kun je bijna de sterren uit de lucht plukken.

Ver beneden ons ligt een traditionele Zwitserse kaasboerderij in een groene bergvallei. De perfecte plek voor een picknick lunch de volgende dag. De Bernina express brengt ons terug naar Chur met waar we weer 'thuis' komen in ons hostel.

De volgende dag nemen we de andere ‘top attractie’ op treingebied: de Glacier express. De route brengt ons langs de voet van de Matterhorn en buigt dan rondom een enorm bergmassief richting Grindelwald. Dit dorp ligt in de schaduw van nog een paar vierduizenders. Eén daarvan kunnen we met liften en gondels beklimmen: de Jungfrau. Verder staan de komende dagen diverse uitzichten, een tokkelbaan en een wandeling door een oude gletsjerkloof op het programma. We verblijven één nacht in het dorp. De tweede nacht slapen we in een oude kapel op een paar duizend meter hoogte. De grote ramen bieden uitzicht op… de bergen natuurlijk! In de vroege en late uren delen we de weidse uitzichten slechts met een enkele wandelaar: ons afscheid van de bergen.

Vanuit Grindelwald maken we met de trein een korte reis naar het door steile rotswanden begrensde dal van Mürren. De overstap is hiet wat vreemd: eerst een gondel en bovenop die rotswand rijdt de tweede trein van die dag. We overnachten in een berghut in het mooiste bergdorp van Zwitserland: Gimmelwald. De dag erna dalen we de berg via een andere route weer af. Met mooi weer past hier een wandeling langs de Mürrenbach-waterval. De maken nog één laatste treinreis naar Zurich. Op zondag 18 juni de 750 km naar Arnhem terug rijden met de bus.

Volledige programma

We hadden graag de volledige reis per trein gemaakt. Toch bleken we tussen NL en Zürich aangewezen op vervoer met aangepaste bussen. Dat gaan we dan ook doen. In de Zürich stappen we over de op de trein. De bus zien we dan een week later pas weer terug. De reis start en eindigt op een nog nader af te spreken locatie in de buurt van Arnhem. Vertrek op 9 juni is gepland omstreeks 22 uur. Omstreeks begin van de avond 18 juni zijn we op diezelfde plek weer terug.

We overnachten in hotels, berghutten en hostels. De voorzieningen in sommige accommodaties zijn sober en niet allemaal aangepast. Berghutten zijn op wandelaars georiënteerd. En toch willen ze ons graag ontvangen. We gaan smalle deuren, trappen en stapelbedden tegenkomen. We weten ook: het is even gedoe, maar we komen er wel. Onze begeleiders ondersteunen je graag. En toch kunnen we niet voorkomen dat het sjouwen en sjorren ook voor jou vermoeiend gaat zijn. De sterrenhemel op 3000 meter is het waard. Nu hopen op een heldere hemel.

We zijn als groep vrijwel steeds op doortocht. Dat betekent dat je veelal met al je bagage onderweg bent. We verwachten dat je licht bepakt reist. Dat vergroot de kans dat we allemaal inclusief bagage succesvol overstappen van de ene naar de andere trein.

Overige informatie

Het raften wordt aangeboden door een lokale organisatie. Zij bepalen uiteindelijk voor wie deelname verantwoord is en op welke manier. Dat hangt af van de toestand van het water en jouw mogelijkheden. Wie kan peddelen èn rompbalans heeft, kan op de rand van de boot meevaren. Voor wie dat niet mogelijk is, maken we midden in de raft plaats. Iedereen die op of in de raft wil, moet in staat zijn om te zwemmen, uiteraard met zwemvest.

Een elektrische rolstoel is in principe geen bezwaar. Het betekent op sommige locaties dat je rolstoel niet mee kan naar je kamer. Anderzijds biedt de rolstoel wel relatieve zelfstandigheid. Een eventuele duwrolstoel kan altijd mee naar binnen. Gezien het uitgangspunt om licht bepakt te reizen, is het geen optie om beiden mee te nemen.

Deelname is begroot op circa 2400 euro. Als de reizigersgroep compleet is, kunnen we ook de kosten berekenen. Deze prijs is inclusief de busreis, alle lokale en toeristische treinen, gondelliften en activiteiten. Ontbijt, lunch en diner is inbegrepen, net als het verblijf in hotels, hostels en berghutten. Ook de nodige zorg en begeleiding is inbegrepen. We hebben nog 1 plekje beschikbaar.

Schrijf je nu in voor deze reis!

Schrijf je in op deze reis via onderstaand formulier. De inschrijving is na verzending nog niet definitief. My Way Reizen probeert voor iedere reis een leuke gemengde groep samen te stellen. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn dan kunnen we de reis helaas niet door laten gaan. Moedig dus je vrienden aan om ook mee te gaan!